Sestry z první republiky. Co spojuje Volmanovu vilu a vilu Stiassni?

Volmanova vila bývá často přirovnávána k vile Tugendhat, ale hodně společného má i s jinou brněnskou kráskou - vilou Stiassni. Přesvědčit se mohli posluchači přednášky pořádané v rámci doprovodného programu výstavy Iconic Houses - Ikony české avantgardy 13.3. v Brně. Příběhy obou vil představily Zuzana Kadlečková (kurátorka Volmanovy vily) a Kateřina Konečná (kastelánka vily Stiassni).

Kdo pozorně poslouchal, našel mnoho společných jmenovatelů. Nejen, že oba domy patří na prestižní seznam celosvětové sítě Iconic Houses a pyšní se velkolepými parky, spojuje je ale mnohem víc.

Vilu Stiassni (1927-1929) si nechal pro svoji rodinu postavit brněnský textilní továrník Alfred Stiassni. Tehdy oslovil jednoho z nejlepších brněnských meziválečných architektů Ernsta Wiesnera. Ačkoliv zvenčí vila zcela odpovídá puristickému stylu, uvnitř si rodina prosadila prvorepublikový luxus. Nechybí tu reprezentativní salonky s bohatým dřevěným obložením, mramorové krby a historizující nábytek. Součástí vily Stiassni je také rozlehlá terasa a lodžie, která se otevírá do zahrady. Ta se svou rozlohou přes tři hektary obklopuje vilu ze všech stran. Areál vily vycházel vstříc nejmodernějším požadavkům doby. Bylo v něm možné dosyta sportovat. Našli byste tu totiž třeba tenisový kurt nebo plavecký bazén.

Zní vám to vše povědomě? Stejně jako Josef Volman do své vily umístil reprezentativní sídlo podniku, tak i majitel textilek Alfred Stiassni celé přízemí vily věnoval veřejnému a společenskému dění. Potkával se zde s obchodními partnery a uzavíral s nimi obchody.

Volmanova vila i vila Stiassni nabízela každému ze svých obyvatelů dokonalé zázemí apartmánu. Interiér byl vybaven těmi nejlepšími materiály. Okna lemoval pískovec a travertin a při rekonstrukci byl k obnově každé z vil použitý mramor z Kuby.

Hodně společného mají nejen vily, ale také osudy jejich majitelů. Josef Volman i Alfred Stiassni si na děti v domě museli dlouhou dobu počkat. Vily si ale ani jedna rodina nakonec příliš neužila. Volmanovi i Stiassni ve svém krásném domově strávili bezmála 10 let.

Dnes jsou obě vily po náročné obnově zpřístupněné veřejnosti. Dokonce se v každé z nich pořádají pravidelné komorní koncerty.

Nalákali jsme vás k návštěvě dalšího ikonického domu? Až se vydáte do Brna, za zážitek z vily Stiassni osobně ručíme.

Další články

Halabala ve vile

Přečíst

Ve sklárně s Františkem Jungvirtem

Přečíst

Sestry z první republiky. Co spojuje Volmanovu vilu a vilu Stiassni?

Přečíst

Chcete dostávat zprávy o novinkách?

Zanechte nám Vaši e-mailovou adresu a o zbytek se rádi postaráme.

Děkujeme za Váš zájem o Volmanovu vilu!
Moc nás to mrzí, ale něco se pokazilo, zkuste to prosím ještě jednou.