Halabala ve vile

Známý designér Jindřich Halabala zkultivoval díky kvalitním produktům za dostupnou cenu tisíce domácností po celém Československu a proslavil zdejší design daleko za hranicemi naší republiky. Ve spolupráci se studiem Nanovo vystavujeme další legendární kusy jeho nábytku.

Ze zahájení výstavy ve Vile Volman. Fotografie Dita Havránková

               

Ze zahájení výstavy ve Vile Volman. Fotografie Dita Havránková

Zahájení výstavu proběhlo 26. 3. 2024 dopolední kávou a komentovanou prohlídkou vedenou Zuzanou Kadlečkovou (kurátorkou vily) a Adamem Karáskem (majitel studia Nanovo). 

Kurátorka Vily Volman Zuzana Kadlečková a majitel Nanovo Adam Karásek na pohovce Modela. Fotografie Dita Havránková

               

Kurátorka Vily Volman Zuzana Kadlečková a majitel Nanovo Adam Karásek. Fotografie Dita Havránková

Všechen vystavený nábytek byl vyroben mezi lety 1930-1940 podle návrhu Jindřicha Halabaly pro Uměleckoprůmyslové závody.

Sekretář J-105 

Sekretář J-105 Fotografie Dita Havránková

Sekretář J-105 Fotografie Dita Havránková

Sekretář navrhl Jindřich Halabala v roce 1946 pro Uměleckoprůmyslové závody,  je zhotoven z masivu a dýhován ořechovou dýhou. Pod vrchní deskou se nachází vitrína, šuplíky a ve spodní části dvě velké uzamykatelné skříňky. Sekretář prošel kompletní renovací v dílně Nanovo s použitím přírodních olejů a vosků. 

Sekretář J-105

Sekretář J-105 Fotografie Dita Havránková

 

Sekretář navrhl Jindřich Halabala v roce 1946 pro Uměleckoprůmyslové závody,  je zhotoven z masivu a dýhován ořechovou kořenicí. Vrchní část je rozdělena do dvou částí. Uzamykatelného baru, který má uvnitř dva šuplíky a prosklené vitríny. Spodní uzamykatelná část je rozdělena vodorovně jednou policí. 

Pohovka Modela 

Sekretář J-105, Podlahová lampa a pohovka Modela od Jindřicha Halabaly. Fotografie Dita Havránková

Dřevěná pohovka Modela z třicátých let navžená Jindřichem Halabalou pro Uměleckoprůmyslové závody. Tato pohovka byla jednou z nejoblíbenějších, které UP závody ve své době vyráběly.
Je vyrobena z masivního dubového dřeva, které je v některých částech ohýbáno speciální technologií. Područky je možné sklopit do čtyř poloh a tím umožňují rozložení pro odpočinek. Celá pohovka je kompletně zrenovovaná včetně rozkládacího systému a nového čalounění do zelené látky.

Židle vycházející z modelu H–59

Jídelní židle fotografie Dita Havránková

Jídelní židle fotografie Dita Havránková

Dřevěná jídelní židle ze čtyřicátých let byla navržena Jindřichem Halabalou pro Uměleckoprůmyslové závody. Sedák i opěrák jsou vyrobeny z bukové překližky dýhované ořechovou dýhou. Všechny židle prošly kompletní renovací v dílně Nanovo s matnou syntetickou úpravou. 

Podlahová lampa 

Podlahová lampa a pohovka Modela od Jindřicha Halabaly. Fotografie Dita Havránková

 

Podlahová lampa vychází z návrhu lampy H-144 od Jindřicha Halabaly. Disponuje chromovým podstavcem a trubkovou konstrukcí, na jejímž konci je usazeno stínidlo. Trubková konstrukce lampy je polohovatelná až do výšky 180 cm. Celá lampa byla důkladně vyčištěna v dílně Nanovo bylo dosazeno nové stínidlo z pergamenu.

Jindřich Halabala

(24. 5. 1903 – 18. 11. 1978)

V rodinné firmě se naučil truhlářskému řemeslu a po škole pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Nejvýznamnější období designérovy tvorby je spjato s jeho působením v UP závodech, kam nastoupil v roce 1928. Díky optimální kombinaci vysoké kvality produktů a sériové výroby se nábytek z UP závodů dostal téměř do každé československé domácnosti. 

Halabala propojoval vliv Bauhausu a funkcionalismu se stylem art deco a zručností československých truhlářů. Dodnes je jeho práce zárukou kvality.

Další články

Halabala ve vile

Přečíst

Ve sklárně s Františkem Jungvirtem

Přečíst

Sestry z první republiky. Co spojuje Volmanovu vilu a vilu Stiassni?

Přečíst

Chcete dostávat zprávy o novinkách?

Zanechte nám Vaši e-mailovou adresu a o zbytek se rádi postaráme.

Děkujeme za Váš zájem o Volmanovu vilu!
Moc nás to mrzí, ale něco se pokazilo, zkuste to prosím ještě jednou.